Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ağız içi yaralar

Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, ağız içi yaraların nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

ASİTLİ İÇECEKLER
Ağız içinde ortaya çıkan yaranın en sık, aftöz ülser şeklinde görüldüğünü söyleyen Uz. Dr. Çoban; “Aftöz ülserler oldukça ağrılı, gri zeminli, çevresi kırmızı bir halka ile çevrili, zımba ile delinmiş gibi görünen yaralardır. Birkaç milimetreden 3 santimetreye varan boyutlarda olabilir. Halsizlik ve iştahsızlık gibi sorunlara da neden olabilir. Yaralar, 1 hafta ile 1 ay arasında değişen sürelerde kendiliğinden iyileşir. Çoğunlukla tekrarlama eğilimindedir. Diş ısırığı, sert diş fırçalama darbeleri, sert yiyeceklerin darbesi gibi küçük travmalar ve bazı asidik gıdalar ve içecekler aft oluşmasını kolaylaştırır. Stres, kansızlık, demir, B 12 vitamini, folik asit, biyotin, çinko eksikliği gibi bazı durumlar da aftların sık tekrarlamasına yol açar” sözleriyle bu rahatsızlık hakkında bilgi verdi.

BEHÇET HASTALIĞI
Önemli bir ağız yarası nedeninin Behçet hastalığı olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Çoban, hastalığın en temel belirtisinin, ağız içinde ve genital bölgede tekrarlayan ülserler olduğunu söyledi ve hastalığın belirtilerini, “Akne benzeri döküntüler, kol veya bacaklarda ağrılı kırmızı şişlikler, eklem, göz, damar ve sinir sistemine ait değişik derecelerde belirtiler bulunabilir. Hastalık aylarca hatta yıllarca sadece tekrarlayan ağız ve genital bölge ülserleri belirtileri ile seyredip diğer belirtiler ortaya çıkmayabilir” şeklinde anlattı.

NEDENİ ARAŞTIRILMALI
Ağız yaralarının daha seyrek görülen ama çok önemli diğer nedenleri arasında; bazı ilaç reaksiyonlarının, liken, pemfigus gibi bazı deri hastalıklarının ve kollajen doku hastalıkları ve yassı hücreli kanserlerin de bulunduğunu belirten Çoban; “Yaralara neden olabilecek tüm ihtimaller göz önünde bulundurulmalı, bir dermatoloji uzmanı tarafından hastalığın seyri ve muayene bulgularına dayanarak, yaranın oluşumunun altındaki neden tedavi edilmelidir” dedi.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.