Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayvanları Unutun

2009 yılında Ekvador’daki Sumaco Yanardağı’nın eteklerinde yılan büyüklüğünde bir solucanın bulunması oldukça dikkat çeken bir keşifti.

Yaklaşık bir metre uzunluğundaki solucan, biyologlar tarafından davranışları, yaşam alanları ve ekosistemdeki rolü açısından incelenmeye başlandı.

“Giant worm’, ‘dev solucan’, olarak adlandırılan solucan Ekvador’daki Quito Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi tarafından keşfedildi.

Ekip, dev solucana rastladığı sırada bölgede bir biyoçeşitlilik araştırması yürütüyordu.

Solucan bulunduğunda ekip oldukça şaşırdı çünkü dev solucan bilim dünyasında daha önce rastlanmamış bir canlıydı.

Bulunduğu zamandan beri fizyolojisi, ekolojisi ve davranışları incelenen solucan, bilim camiasında büyük ilgi ve tartışmalara yol açtı.

Haydi şimdi dev solucanın fiziksel özelliklerine göz atalım.

Ekvador’daki Sumaco Yanardağı’nın eteklerinde bulunan dev solucan, birçok benzersiz fiziksel özelliğe sahip dikkat çekici bir canlı.

Solucan yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve bu da onu şimdiye kadar kaydedilen en uzun solucanlardan biri yapmakta. Vücudu uzun ve ince. Belirgin bir kahverengi renge sahip.

Küçük böcekleri ve diğer omurgasızları yakalaması ve yemesine yarayan küçük ağzı ise keskin dişlerle dolu.

Ekvador’daki Sumaco Yanardağı’nın eteklerinde bulunan dev solucanın yeraltında yaşadığı, toprağı oyduğu ve küçük böcekler ve diğer omurgasızlarla beslendiği düşünülmekte.

Ekvador’daki Sumaco Yanardağı’nın eteklerinde, toprağın besin açısından zengin ve bitki örtüsünün yoğun olduğu yerlerde bulunan dev solucanın yalnız yaşadığı bilinmekte.

Peki bu dev solucan ekosistemimize nasıl bir etkide bulunuyor?

Araştırmacılar solucanın ekosistemdeki rolünü ve diğer türlerle nasıl etkileşime girdiğini inceliyor.

Solucanın toprağı havalandırma kabiliyetinin toprak yapısını iyileştirmeye yardımcı olduğu ve bölgedeki bitki örtüsünün büyümesini teşvik ettiği düşünülüyor.

Dev solucanın organik maddeyi parçalamadaki rolü de önemli.

Solucanın beslenme faaliyetleri, ölü bitki materyalinin parçalanmasına yardımcı olarak besin maddelerinin toprağa geri salınmasını ve yeni bitki örtüsünün büyümesini teşvik eder.

Araştırmacılar hala dev solucanın ekosistemdeki rolünü daha iyi anlamak için fizyolojisi, ekolojisi ve davranışları üzerinde çalışmakta.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.